Καλώς ήρθατε στο Afrodite-Hotel. Απολαύστε μοναδικές καλοκαιρινές διακοπές με θέα το απέραντο γαλάζιο.

Θρησκευτικού ενδιαφέροντος

Μονή Λουκούς βρίσκεται σε απόσταση 4 χλμ. Περίπου από το Άστρος πάνω στον οδικό άξονα Τρίπολης-Άστρους. Είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και το κτίσμα χρονολογείται από τον l2ο αιώνα (1117). Χτίστηκε στα ερείπια του ιερού του Πολεμοκράτη εγγονού του Ασκληπιού , στον περίβολο της εκκλησίας υπάρχουν γλυπτικά τμήματα υστερορωμαϊκών χρόνων. Η βιβλιοθήκη της μονής περιλαμβάνει ιστορικά χειρόγραφα.

                 thriskeft1                 thriskeft2 


 

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ενδύσσενας την συναντάμε ερχόμενοι από Τυρό προς Άγ. Ανδρέα. Η πρόσβαση απαιτεί ψηλά αυτοκίνητα και ο δρόμος είναι ανηφορικός με πολλές στροφές και πολλά παρακλάδια, οπότε χρειάζεται κάποιος καλή καθοδήγηση για να φτάσει. Αποζημειώνεται όμως από την μοναδική θέα προς τον Αργολικό Κόλπο, το Ναύπλιο και τις Σπέτσες καθώς και του κάμπου της Θυρέας και του Πάρνωνα. Η απόσταση μέχει τη μονή είναι περίπου 7χλμ.
Το μοναστήρι δύσκολα φαίνεται από μακριά. Θεόρατα πλατάνια του βαστούν ίσκιο και το νερό μιας πηγής δροσίζει τον αποσταμένο. Ο ναός είναι επισκευασμένος με δίρριχτη κεραμοσκεπή και κόγχη στο ιερό. Γραπτές μαρτυρίες για τη μονή υπάρχουν από το 1792 μέχρι το 1833, οπότε και διαλύεται. Παρέμεινε όμως για τους ντόπιους ως χώρος μοναδικής αναψυχής.Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Ρεοντινού Είναι μετόχι της μονής Ορθοκωστάς. Η ονομασία της προέρχεται από την αρχαία ονομασία του διπλανού όρους Οριόντας. Βρίσκεται μέσα σε ρέματα μετά την μονή Ορθοκωστάς.Ιερά Μονή Παναγίας Εορτακουστής Είναι το αρχαιότερο Μοναστήρι της Τσακωνίας, στον Πάρνωνα, πάνω σε παρακαμπτήριο χωμάτινο δρόμο του δρόμου Αγίου Ανδρέα - Πραστού, οκτώ χιλιόμετρα από τον Άγιο Ανδρέα. Ονομάζεται και μονή της Ορθοκωστάς ή Αρτοκωστάς και ιδρύθηκε το 1617. Σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία Μονή.Μονή Ευαγγελίστριας Αγ. Ανδρέα τη συναντάμε στο δρόμο από τον Άγιο Ανδρέα για την Παραλία του Αγίου Ανδρέα, είναι μετόχι της Μονής Ορθοκωστάς και αποτελείται την εκκλησία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καθώς και ένα ψηλό πύργο ενετικής κατασκευής. Και τα δύο κτίσματα φέρουν επιγραφές ανακαίνισης, 1714 και 1715 αντίστοιχα.


 

Ιερά Μονή Κοντολινάς Καστάνιτσας, σήμερα σώζεται μόνο το καθολικό όπου διατηρούνται τοιχογραφίες του Κουλιδά (1767). Η ιστορία του μοναστηριού καταγράφεται από το 1628 έως το 1834 που διαλύθηκε μετά πό διάταγμα του Οθωνα. Για να φτάσει κανείς ακολουθεί χωματόδρομο από το χωρίο της Καστάνιτσας, διασχίζοντας το φαράγγι της Μάζας, ανάμεσα σε πλατάνια.


 

Μονή Παλαιοπαναγιάς βρίσκεται 4χλμ. από το Άστρος, στις πρώτες στροφές του δρόμου Άστρους - Παναγίας Μαλεβής - Αγ. Πέτρου, είναι αφιερωμένο στην Παναγία (στην Αγία Ελεούσα). Χρονολογείται από το 1612 ενώ άλλοι αναφέρουν το 1310. Το μοναστήρι διατηρεί σε κοντινή απόσταση μετόχι. Η μονή σήμερα είναι γυναικεία.


 

Μονή της Παναγίας Μαλεβής. Βρίσκεται χτισμένη πάνω στον οδικό άξονα Άστρους – Αγιάννη - Αγίου Πέτρου, περίπου τρία χιλιόμετρα πριν από τον Άγιο Πέτρο και σε υψόμετρο 950 μέτρων. Η μονή Μαλεβής είναι γυναικείο μοναστήρι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η ίδρυσή της ανάγεται στα 1616, επί της Τουρκοκρατίας όμως υπέστη πολλές καταστροφές και στα 1826 πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ. Είναι η πιο φημισμένη μονή της Κυνουρίας, που προσελκύει χιλιάδες προσκυνητών. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας αποτελεί έργο του 1360, κατά την παράδοση.


 

Μονή τιμίου Προδρόμου Καστριού. Παλιό ανδρικό μοναστήρι αφιερωμένο στον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Βρίσκεται στο φαράγγι του ποταμού Τάνου κοντά στο χωριό Περδικόβρυση του Καστριού και είναι χτισμένο πάνω σε απόκρημνο βράχο. Το γύρω τοπίο είναι επιβλητικό και ανόθευτο. Μεταγενέστερη επιγραφή μαρτυρεί την ιστορική παρουσία της μονής από το 1126. Άλλες επιγραφές επίσης μαρτυρούν ότι ανακαινίστηκε τον 18 αιώνα. Με βάση αυτές και άλλες υπάρχουσες γραπτές μαρτυρίες, το Μοναστήρι θεωρείται σαν το παλαιότερο της Πελοποννήσου.

 

booknow2

joomla компоненты

/